Glukóza (Glucose) jednoduchý cukr rostlinného původu patří do skupiny polyolů. Název je odvozen z řečtiny (glykys / gleukos) – česky sladký / mošt či sladké víno. Získává se enzymatickou hydrolýzou bramborového škrobu, pšenice, kukuřice, ovsa, manioku nebo také krystalizací z rostlinných šťáv, zejména z hroznů vinné révy.
Vyrábí se ve formě bílého krystalického prášku, který je rozpustný ve vodě nebo jako sirup světlé barvy. Je složkou používanou hlavně v potravinářském průmyslu jako přírodní sladidlo, využití má také v kosmetice jako efektivní emulgátor či zahušťovadlo, zlepšuje konzistenci produktů. Bývá součástí přírodní kosmetiky jako bezpečná dobře snášená nealergizující a v přírodě snadno odbouratelná látka.
Komentáře k ingredienci