Kategorie

Ingredience

Produkty

Registrujte se a získejte
100 Kč na první nákup
Peníze za věrnost
Poradenství
Slevy
Akce
Registrujte se a získejte 100 Kč na první nákup

Špenát setý

SPINACIA OLERACEA LEAF EXTRACT

Špenát setý

Špenát setý (Spinacia oleracea) je rychle rostoucí jednoletá dvoudomá bylina z čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae). Pochází z Asie, pravděpodobně z Persie či dnešního Iránu a postupně se rozšířil přes Sýrii, Arábii a severní Afriku do Španělska a Středomoří a až později po celé Evropě. V současnosti se špenát jako zelenina s oblibou pěstuje téměř po celém světě.

Rostlina dorůstá do výšky 30-100 cm, květní stonek, lodyha může být až 50 cm dlouhý, sytě zelené listy špenátu vytvářejí volnou listovou růžici, jsou řapíkaté, dorůstají až do délky 25 cm. Listy se sklízí ještě před květem a řadí se mezi listovou zeleninu.  Podle struktury listů rozlišujeme dvě základní odrůdy špenátu.

Špenát je zdrojem mnoha cenných látek, je doporučován obecně jako prevence civilizačních chorob, pro zvýšení imunity a pro jeho antioxidační účinky, příznivé působení na srdce a cévy, podporu krvetvorby, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje látkovou výměnu a metabolismus sacharidů, reguluje krevní tlak a posiluje kosti, zuby i svaly.

O špenátu se traduje, že je obzvlášť bohatý na železo, což není tak úplně pravdivé tvrzení, ale přesto obsahuje opravdu cenné živiny. Je významným zdrojem minerálů (kromě železa také draslíku, sodíku, jódu či fosforu), také vitamínů (C, E, K a řady B), stopových prvků (např. draslík, vápník, hořčík, fosfor, jód, měď, zinek, mangan a železo). Obsahuje velké množství bílkovin, saponinů, fytohormonů, vlákniny, také cholin i kyselinu šťavelovou, listovou. Je bohatý na antioxidanty – karotenoidy (i beta-karoten) a to ve vysokých koncentracích, nebo i lutein.

Špenát má mnohostranné využití v kuchyni, vyskytuje se také ve formě doplňků stravy, nebo jako vodný extrakt pro kosmetické využití.

První dokumenty, ve kterých se špenát jako surovina při vaření objevuje, jsou dochovány v knize s recepty datované do roku 1390.

Kam pokračovat ve čtení

Všechno, co jste chtěli vědět o zimní péči

Všechno, co jste chtěli vědět o zimní péči

Za 20 let v kosmetice jsem zjistila, že právě v zimě vás trápí stále stejné otázky: Co dát první? Kolik toho použít? Olej ano nebo ne? Jak správně kosmetiku vrstvit, jaké vitamíny pleť potřebuje, proč se mi pleť v zimě zhoršuje...? Proto je tu náš Prosincový manuál péče o pleť - jednoduchý, praktický a jasný průvodce, kde vám krok po kroku vysvětlím vše, co potřebujete znát, aby vaše pleť zimu zvládla krásně, zdravě a rozzářeně.

Soutěž #RituálKRÁSYnamíru sdílej svou chvíli klidu

Soutěž #RituálKRÁSYnamíru sdílej svou chvíli klidu

Stres, málo slunce, chladné dny – pleť i tělo si říkají o klid. Listopad proto věnujeme relaxu, péči a drobným rituálům, které vrací rovnováhu. Sdílejte svůj rituál krásy s čajem a kosmetikou, označte nás @krasanamiru a přidejte #RituálKRÁSYnamíru. Z vašich příspěvků vybereme 10 výherců voucheru na 1 500 Kč. Najděte si svůj klid – a inspirujte ostatní.

Byla jsem na kosmetice v Itálii

Byla jsem na kosmetice v Itálii

Moje zkušenost s kosmetikou v Itálii: inspirace pro zákazníky i profesionály. Jak probíhá kosmetické ošetření v Itálii? Jaké jsou techniky, produkty, přístup kosmetičky? A hlavně – byla jsem spokojená? Měla jsem chuť poznat, jak to „dělají“ jinde, nasát inspiraci pro svou práci – co se mi líbilo, co bych udělala jinak a co z toho může být inspirací pro zákazníky i kosmetičky? Mrkněte na video a projděte si článek, kde najdete péči krok za krokem s konkrétním doporučením.

Komentáře k ingredienci

Odebírejte novinky a zajímavosti

Odhlásit se můžete kdykoliv!

UKLÁDÁM..

Váš e-mail byl úspešně uložen. Děkujeme.

Využíváme soubory cookies!
Aby náš web fungoval přesně tak, jak má, využíváme soubory cookies, které zpracováváme podle zásad ochrany osobních údajů. Další informace o využití cookies souborů naleznete zde.