Brassica Oleracea varianta Italica pochází z čeledi brukvovitých, česky brukev zelná – nebo-li brokolice, je dvouletá rostlina tmavě zelené barvy, pochází z oblasti Středozemí. K čeledi brukvovitých (rod Brassica) se kromě brokolice řadí například květák, růžičková kapusta – jedná se o zeleninu, která obsahuje látky s protizánětlivými, antibakteriálními, antioxidačními ochrannými a proti-rakovinotvornými účinky. Brokolice je bohatá na vitamín C, A, vitamíny skupiny B, karoteiny, vápník, draslík, železo, hořčík a další.
Používá se v gastronomii, ke konzumaci se využívají především rozkvetlé růžice, nebo i naklíčená semena. Ze semen lze získat výživný hydratační olej. Pro své velké množství přínosných látek a vitamínů se využívá i v tradičním léčitelství, pomáhá při obtížích se žlučníkem, játry, používá se při žaludečních vředech. Přirozeně vyplavuje škodliviny, detoxikuje ledviny i játra.
Komentáře k ingredienci