Pro léčebné účely se využívají také listy, sbírají se mladé listy v době květu, jsou bohaté na antioxidanty, plné minerálů, vitamínu C, A, dále např. vápník, železo, hořčík, flavonoidy, fenolické sloučeniny. Připravují se z nich čaje, nálevy, odvary, apod., jedná se o listy jahodníku planě rostoucího, ne vyšlechtěných zahradních odrůd. Čaj má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, nejen, že je chutný a má lahodnou chuť, ale je vhodný pro podporu látkové výměny, při zánětech střev, onemocněních močových cest, cévních potížích, chudokrevnosti. Spařené nebo rozmačkané listy lze přiložit na zanícené rány, odvar je možné použít jako kloktadlo při zánětech v ústní dutině. Listy lze také fermentovat, získají tím tmavší barvu, výrazné aroma a slouží jako náhrada pravého černého čaje.
Při použití v kosmetických přípravcích působí jako antioxidant, který chrání pokožku i buňky před poškozením volnými radikály, dále má adstringentní – stahující účinek, je vhodný extrakt z jahodníku může být součástí pleťových masek, peelingů či regeneračních krémů, ale i zubních past či ústních vod.
Komentáře k ingredienci