Považuje se za antinutrient, má tendenci na sebe vázat některé minerály (železo, zinek, fosfor, vápník, ..) a tím tělu brání, aby je plně využilo. V případě nadměrné konzumace potravin s vysokým obsahem kyseliny fytové se doporučuje dodržování vyvážené stravy s dostatečným množstvím minerálů a nebo také můžeme luštěniny, obiloviny i ořechy před vařením namočit na několik hodin do vody, další možností je klíčení – to způsobuje rozklad fytátů a nebo také fermentace – kvašením vzniká kyselé prostředí, v němž dochází k postupnému rozpadu fytátů.
Z pozitivních účinků – umí regulovat glukózu v krvi, snižovat hladinu cholesterolu, z hlediska antioxidačního působení i zlepšení kardiovaskulárního zdraví.
Při výrobě kosmetických produktů se používá jako stabilizátor a konzervant k prodloužení jejich trvanlivosti. Objevuje se ve složení pleťových i opalovacích krémů, pleťových masek, šamponů, kondicionérů, mycích produktů, a dalších. Má hydratační a zklidňující vlastnosti (reguluje kožní maz), přispívá k regeneraci, má antioxidační účinky – bývá součástí anti-age pleťové péče a pomáhá zvyšovat ochranu pleti před škodlivým UV zářením. Můžeme ji nalézt i ve složení stomatologických produktů, v dutině ústní působí jako látka snižující zápach z úst a k napomáhání ochrany zubní skloviny.
Komentáře k ingredienci