Papája obecná (Carica Papaya) je mohutná teplomilná rostlina z čeledi Caricaceae – papájovitých, jediným druhem rodu papája (Carica). Pochází pravděpodobně ze střední Ameriky. Nyní se pěstuje v tropických nebo subtropických oblastech. Dorůstá výšky 5 až 10 metrů, nepravý kmen neobsahuje dřevo – dutá lodyha může mít až 30 cm v průměru, i tak strom tvarově připomíná. Na vrcholu lodyhy jsou spirálovitě uspořádané větší zelené listy.
Květy jsou bílé, voskované, oboupohlavní. Plodem papáji jsou bobule, které pokud jsou zralé, jsou jemné na dotyk (podobné jako u avokáda) zbarvené do jantarově žlutého až oranžového odstínu. Šťavnatá dužnina bobule je 3-4 cm silná, žlutá, oranžová až červená, obsahuje spoustu semen. Předmětem sběru je plod a list.
Rostlina je prostoupena kanálky, ze kterých se po porušení roní mléčný latex. Ten se sbírá a suší a získává se z něho surový papain (rostlinný enzym štěpící bílkoviny).
Plod papáji je sladký, chuťově připomínající meloun a voní jako meruňky. Využívá se ke konzumaci jako ovoce zralé i kompotované, vyrábí se z ní džemy, džusy a další nápoje, sladkosti, dorty, zmrzliny, nezralá papája má využití i při vaření. Listy i stonky jsou konzumovány jako zelenina, do salátů.
I plody obsahují enzymy pomáhající štěpit bílkoviny – zejména papain a chymopapain, může podporovat trávení. Listy pak obsahují alkaloidy, saponiny, thioglykosidy a kyanogenní glykosidy . Dále je zdrojem vitamínů C, A, E, některých vitamínů skupiny B, minerálů a dalších látek – hořčík, draslík, vápník a vlákniny, kyseliny jablečné, citronové, flavanoidů, atd.
Komentáře k ingredienci