Kategorie

Ingredience

Produkty

Registrujte se a získejte
100 Kč na první nákup
Peníze za věrnost
Poradenství
Slevy
Akce
Registrujte se a získejte 100 Kč na první nákup

Thaumatococcus Danielli Fruit Extract

Thaumatococcus Danielli Fruit Extract

Thaumatococcus Danielli Fruit Extract

Thaumatococcus danielli je rostlinný druh z Afriky známý tím, že je přirozeným zdrojem thaumatinu, intenzivně sladké bílkoviny, která je zajímavá při vývoji sladidel. Při konzumaci dužnaté části ovoce se tato molekula naváže na chuťové pohárky jazyka a způsobí, že kyselá jídla chutnají sladce. Je to velká, oddenková, kvetoucí bylina pocházející z deštných pralesů západní Afriky od Sierry Leone po Demokratickou republiku Kongo. Je to také zavlečený druh v Austrálii a Singapuru.

Dorůstá do výšky tří až čtyř metrů a má velké papírové listy dlouhé až 46 centimetrů. Nese světle fialové květy a měkké plody obsahující několik lesklých černých semen. Ovoce je pokryto dužnatým červeným arilem, což je část, která obsahuje thaumatin. Ve svém původním sortimentu má rostlina kromě aromatizace řadu využití. Pevné řapíky listů se používají jako nástroje a stavební materiály, listy se používají k balení potravin a listy a semena mají řadu tradičních léčivých použití. Tato rostlina má antimikrobiální vlastnosti.

Nejoblíbenější použití T. danielli je jako sladidlo. Aril obsahuje netoxický, intenzivně sladký protein zvaný thaumatin, který je nejméně 3000krát sladší než sacharóza. V západní Africe se aril tradičně používá ke slazení chleba, překvašeného palmového vína a kyselých jídel. Od poloviny 90. let 20. století se thaumatin používá jako sladidlo a zvýrazňovač chuti v potravinářském a cukrářském průmyslu. Nahrazuje syntetická sladidla a používá se jako nekalorické přírodní sladidlo. Thaumatin není sacharid, proto je ideálním sladidlem pro diabetiky.

Semena T. daniellii také produkují želé, které nabobtná na 10násobek své vlastní hmotnosti, a proto poskytuje náhradu za agar.

V tradičním lékařském použití se míza z listů používá jako protijed proti jedům, bodnutí a kousnutí. Míza z listů a kořenů se používá jako sedativum a k léčbě šílenství.
Zdroj: Wikipedie

Produkty obsahující Thaumatococcus Danielli Fruit Extract

Kam pokračovat ve čtení

Všechno, co jste chtěli vědět o zimní péči

Všechno, co jste chtěli vědět o zimní péči

Za 20 let v kosmetice jsem zjistila, že právě v zimě vás trápí stále stejné otázky: Co dát první? Kolik toho použít? Olej ano nebo ne? Jak správně kosmetiku vrstvit, jaké vitamíny pleť potřebuje, proč se mi pleť v zimě zhoršuje...? Proto je tu náš Prosincový manuál péče o pleť - jednoduchý, praktický a jasný průvodce, kde vám krok po kroku vysvětlím vše, co potřebujete znát, aby vaše pleť zimu zvládla krásně, zdravě a rozzářeně.

Soutěž #RituálKRÁSYnamíru sdílej svou chvíli klidu

Soutěž #RituálKRÁSYnamíru sdílej svou chvíli klidu

Stres, málo slunce, chladné dny – pleť i tělo si říkají o klid. Listopad proto věnujeme relaxu, péči a drobným rituálům, které vrací rovnováhu. Sdílejte svůj rituál krásy s čajem a kosmetikou, označte nás @krasanamiru a přidejte #RituálKRÁSYnamíru. Z vašich příspěvků vybereme 10 výherců voucheru na 1 500 Kč. Najděte si svůj klid – a inspirujte ostatní.

Byla jsem na kosmetice v Itálii

Byla jsem na kosmetice v Itálii

Moje zkušenost s kosmetikou v Itálii: inspirace pro zákazníky i profesionály. Jak probíhá kosmetické ošetření v Itálii? Jaké jsou techniky, produkty, přístup kosmetičky? A hlavně – byla jsem spokojená? Měla jsem chuť poznat, jak to „dělají“ jinde, nasát inspiraci pro svou práci – co se mi líbilo, co bych udělala jinak a co z toho může být inspirací pro zákazníky i kosmetičky? Mrkněte na video a projděte si článek, kde najdete péči krok za krokem s konkrétním doporučením.

Komentáře k ingredienci

Odebírejte novinky a zajímavosti

Odhlásit se můžete kdykoliv!

UKLÁDÁM..

Váš e-mail byl úspešně uložen. Děkujeme.

Využíváme soubory cookies!
Aby náš web fungoval přesně tak, jak má, využíváme soubory cookies, které zpracováváme podle zásad ochrany osobních údajů. Další informace o využití cookies souborů naleznete zde.